top of page

La guerra

La guerra (1936-1939) va suposar un daltabaix vital per a la generació de xiquetes i xiquets protagonistes

d'una experiència tan amarga, reflectida en aquesta exposició d'imatges amb traços i color.


El conflicte i les seues conseqüències van marcar les vivències quotidianes, els records, els sentiments i les ideologies. Els bombardejos que va descarregar l'aviació franquista amb els seus aliats alemanys i italians sobre el front de batalla i sobre la població civil de la rereguarda van impressionar als més petits,

com mostren la quantitat i varietat de dibuixos que tracten aquells fets.

Bombes sobre civils

A la guerra d'Espanya, la població civil es va convertir en objectiu militar, anunciant un nou tipus de conflicte armat que es perllonga fins a l'actualitat. Aquesta cruesa es recull en els dibuixos, en els quals podem veure com els infants expressen la tragèdia en el front de Madrid o els bombardejos de Portbou.


Un esdeveniment que els va impressionar especialment va ser la victòria republicana a la batalla de Terol l'hivern de 1937, una esperança frustrada de canviar el rumb de la guerra. No obstant això, les tropes feixistes espanyoles van aconseguir recuperar Terol i avançar fins arribar a la costa mediterrània, trencant en dues la zona republicana i aïllant Catalunya, que seria ocupada en els primers mesos de 1939.

CDMH_Centelles.jpg

Cau el Govern de la Segona República Espanyola

Amb l'avanç de les tropes feixista espanyoles, el territori sota el govern de la República quedava reduït a un territori cada vegada més petit entre Madrid, València i Almeria.


Davant la previsible derrota, els ports del Mediterrani es van convertir en l'única sortida possible per als republicans. Alacant, última ciutat republicana, cau en mans de les tropes feixistes italianes al servei del franquisme el 31 de març del 1939. Els republicans havien perdut la guerra.

bottom of page