ELS DIBUIXOS

 

Els més de 50 dibuixos de l'exposició tenen un gran valor testimonial, ja que no només mostren les vivències i activitats diàries a les colònies, sinó també els principis republicans que els mestres inculquen als escolars front a l'enemic franquista que tracta d'arrabassar-los la seua llibertat, la seua família i la seua felicitat.


Accentuar la solidaritat i mantenir la moral de confiança en la victòria antifeixista van ser objectius que s'hi reflecteixen. Diverses exposicions de dibuixos van ser organitzades a Espanya i a l'estranger tot conscienciant l'opinió pública sobre els desastres de la guerra i dels bombardejos a les poblacions. Tractaven d'alertar a les consciències i aconseguir fons per al manteniment de les colònies infantils. Gràcies a aquests dibuixos conservem una font documental d'importància excepcional.

Mª Dolores Sanz, 13 anys. Centre Espanyol de Cerbère, França. Universitat de Califòrnia, San Diego.

Antonio Sánchez. Residència infantil de Sant Joan, Alacant. Columbia University, New York.

Ángel Toribio. Centre espanyol de Moscou, Rússia. Arxiu Nacional de Catalunya.

Fernando Olavera , 13 anys. Colònia Infantil de Bayona, França. Universitat de Califòrnia, San Diego.

Asunción Acín, 9 anys. Colònia Escolar d'Estadilla, Osca. Columbia University , New York.

Ángel Castellanos, 13 anys. Residència infantil de Sueca, València. Columbia University, New York.

Santiago Carrana, 14 anys. Colònia Escolar de Nules, Castelló. Universitat de California, San Diego.

Carmen Huertas, 9 anys. Alzira, València. Columbia University, New York.

UN TRESOR CUSTODIAT A L'ESTRANGER

 

Part dels dibuixos es conserven a la Universitat de Califòrnia a Sant Diego (617 dibuixos) i a la Universitat de Colúmbia a Nova York (153), als quals se sumen els de la Biblioteca Nacional de Madrid (1172 obres) i els de la Universitat de València (15). Altres dibuixos que també es conserven són els que van fer les nenes i els nens evacuats a Rússia, dipositats per l'Associació AGE (Arxiu Guerra i Exili) i el CEM (Centre Español de Moscou) a l'Arxiu Nacional de Catalunya. A més hi ha altres dibuixos en diverses institucions nord-americanes, canadenques, britàniques, etc.